Αποτελέσματα διαγωνισμού Πολιτιστική δράση 2018

Επιστολή του ΔΣ του Ομίλου προς τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

 

Προς τους συμμετέχοντες
στον διαγωνισμό Πολιτιστική δράση
του Ομίλου Απογόνων 1821

5 Οκτωβρίου 2018

Θέμα: Αποτελέσματα διαγωνισμού Πολιτιστική δράση 2018

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ευχόμαστε καλή πρόοδο για το νέο σχολικό έτος 2018 – 2019.

Σας ευχαριστούμε όλους για τον μεγάλο αριθμό συμμετοχών στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Όμιλός μας, και συγχαίρουμε εσάς και τους μαθητές για την προσπάθειά σας.

Ο Όμιλος συγκρότησε επιτροπή για την αξιολόγηση των εκδηλώσεων με τα ακόλουθα κριτήρια, σύμφωνα με τους σκοπούς του καταστατικού του:
Τη συμβολή της εκδήλωσης στην καλλιέργεια εθνικού φρονήματος, την ποιότητα της εκδήλωσης, όσον αφορά στο καλλιτεχνικό και αισθητικό αποτέλεσμα, την σκηνική παρουσία και την θεατρική έκφραση καθώς και την αρτιότητα της συλλογικής προσπάθειας. Θεωρούμε ότι οι εκδηλώσεις αυτές παρέχουν στα παιδιά τη δυνατότητα να τιμήσουν την εθνική μας επέτειο μέσα από την συμμετοχή σε μία συλλογική προσπάθεια, με ανάληψη ευθυνών και κατανομή ρόλων, με στόχο την διαρκή αναζήτηση της αριστείας. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας.

Παράλληλα διατυπώνουμε, με σεβασμό προς εσάς και το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείτε, την γνώμη ότι οι εκδηλώσεις αυτού του είδους οφείλουν να προβάλουν τις ευγενείς και ηρωικές στιγμές των προγόνων μας, και να δημιουργούν ορθά πρότυπα για τις επόμενες γενιές. Θα διδαχθούμε και από τα λάθη μας, αλλά την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο φόρουμ (για παράδειγμα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία εκδήλωση για να τιμήσουμε τη θυσία του Λεωνίδα και των τριακοσίων, με κεντρικό θέμα τον Εφιάλτη). Η εθνική μας εορτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πλαίσιο για την προβολή της όποιας εικόνας έχουμε για τα ελαττώματα των προγόνων μας, για ευτελείς κομματικές και διχαστικές προσεγγίσεις, για την καλλιέργεια ταξικού μίσους, για την αμφισβήτηση του ρόλου της Εκκλησίας, για την απαξίωση των εθνικών ευεργετών, για τον χλευασμό των ξένων συμμάχων μας.

Τιμούμε την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό (ελληνοκεντρικά ρεύματα και οι δύο) και την συνεισφορά τους στον δυτικό πολιτισμό. Όμως το όραμα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας και της σύστασης ενός Ελληνικού κράτους έχει βαθύτερες και προγενέστερες ρίζες.

Τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα τον στήριξαν με πάθος όλα τα κοινωνικά στρώματα του Έθνους μας. Όμως τον οργάνωσαν και τον χρηματοδότησαν πρώτιστα οπλαρχηγοί / αρματολοί και προεστοί, διαπρεπείς, πετυχημένοι και εύποροι Έλληνες στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο, μέλη όλοι τους της Φιλικής Εταιρείας. Οι περισσότεροι από αυτούς θυσίασαν αξιώματα και τεράστιες περιουσίες για τον αγώνα και τους πρέπει αιώνια σεβασμός, τιμή και ευγνωμοσύνη. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση όλων των προεστών της Πελοποννήσου πριν από την επανάσταση του 1821. Χωρίς τη γενναία στάση των οικογενειών αυτών, που όχι μόνο θυσίασαν τις τεράστιες περιουσίες τους, αλλά έστειλαν και επιφανή μέλη τους στην Τρίπολη σε ομηρία για να συγκαλυφθούν οι προεπαναστατικές προετοιμασίες των Ελλήνων, δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ η Επανάσταση του 1821. Η εθνική μας επέτειος αποτελεί ευκαιρία για να τους τιμούμε όλους αυτούς μαζί με τους ήρωες του Έθνους μας. Το ίδιο ισχύει και για την Εκκλησία που κράτησε για αιώνες ζωντανή τη γλώσσα, τις παραδόσεις και την εθνική συνείδηση του Γένους, ενώ ήταν πάντα και στην πρώτη γραμμή του αγώνα, και μάλιστα εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών.

Σε ότι αφορά τους ξένους και πάλι τα μηνύματα προς τις επόμενες γενιές πρέπει να είναι σωστά. Τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν για το κίνημα του φιλελληνισμού. Για τους χιλιάδες νέους Ευρωπαίους που οργάνωναν εκδηλώσεις, συναυλίες και εράνους υπέρ των Ελλήνων, για τις κοπέλες που έραβαν και κεντούσαν στην Ευρώπη Ελληνικές σημαίες και τις έστελναν στους επαναστάτες, για τα πύρινα φιλελληνικά άρθρα και τα συγκινητικά λογοτεχνικά έργα του Μπάιρον, του Ουγκώ, του Σατωβριάνδου και τόσων άλλων. Όλοι οι εμβληματικοί πίνακες ζωγραφικής γύρω από το 1821, που κινητοποίησαν την Ευρώπη υπέρ των Ελλήνων και μας συγκινούν μέχρι και σήμερα, έχουν Ευρωπαίους φιλέλληνες δημιουργούς (Ντελακρουά, Φον Ες, Περλμπεργκ, Τζάκομπς, ΚράΪζεσεν, Βερνέ, Φρίντελ, Ντυπρέ, κλπ). Οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν για τους εκατοντάδες φιλέλληνες μαχητές που πέθαναν στην Ελλάδα μαχόμενοι ηρωικά με απίστευτη γενναιότητα (στην μάχη του Πέτα το φιλελληνικό σώμα αρνήθηκε να στήσει ταμπούρια όπως έκαναν οι ¨Έλληνες, δηλώνοντας ότι ταμπούρια ήταν τα στήθη τους). Ποτέ και πουθενά δεν καταγράφηκε ένα τόσο δυνατό ρομαντικό ρεύμα υπέρ ενός έθνους όπως το φιλελληνικό. Όσο για τα πρώτα δάνεια που έλαβαν οι Έλληνες στην αρχή της Επανάστασης, είναι άδικο να βλέπει κανείς πρόθεση εκμετάλλευσης, όταν μόνο τρελοί θα δάνειζαν την εποχή της Ιεράς Συμμαχίας «τρομοκράτες» (έτσι χαρακτηρίζονταν στην αρχή οι εξεγερμένοι ‘Έλληνες) στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Εξάλλου το πρόβλημα δεν ήταν τα δάνεια (που θα ήταν πολύ χρήσιμα), αλλά δυστυχώς ο ασεβής τρόπος με τον οποίο τα διαχειρίζονταν πολλοί από τους αποδέκτες τους συμπατριώτες μας. Είναι επίσης λάθος να καταγγέλλουμε τους ξένους γιατί «υπηρετούσαν τα συμφέροντά τους» και όχι τα δικά μας. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν ότι η χώρα μας ήταν και είναι ενταγμένη σε ένα διεθνές σύστημα με άλλες χώρες και λαούς, όπου ο καθένας δίνει προτεραιότητα στα δικά του συμφέροντά. Ο πατριωτισμός, η παιδεία, η αριστεία, η ανάπτυξη, η οξυδέρκεια, η υπευθυνότητα και οι ευρύτερες συμμαχίες, επιτρέπουν σε μία σύγχρονη χώρα να παράγει ευημερία και πλούτο και να χρηματοδοτεί έτσι την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, και τις αξίες του πολιτισμού της. Είναι ατυχές να κατηγορούμε τους ξένους γιατί δεν έβαζαν το συμφέρον μας πάνω από το δικό τους.

Είναι ενδεικτική μία επιστολή της 8ης Ιουλίου 1826 του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τον γιό του Γενναίο Κολοκοτρώνη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει «… γράφει ο πρόεδρος των κομιτάτων της Ευρώπης από Σιαπέντζα ότι να του γράψω να μου στείλει ότι θέλω, τροφάς, άρματα και ότι άλλο, φθάνει μόνο να κινούμεθα και ημείς και να μην κοιμούμεθα …». Το μήνυμα αυτό που έστειλε ο πρόεδρος των Φιλελληνικών κομιτάτων σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για τον Ελληνισμό, όταν ο Ιμπραήμ έκαιγε την Πελοπόννησο και είχαν όλα χαθεί, παραμένει επίκαιρο για όλους του μαθητές αλλά και για όλους τους Έλληνες. Οφείλουμε και εμείς όχι μόνο να ζητάμε, αλλά να “κινούμεθα” πρώτιστα οι ίδιοι. Να εργαζόμαστε, να προοδεύουμε, να αριστεύουμε, για να προσφέρουμε στους εαυτούς μας και στις οικογένειές μας, αλλά και στην πατρίδα μας.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας και την ιερή αποστολή της εκπαίδευσης των νέων μας, με στόχο να αποτελέσουν άριστους πολίτες και επαγγελματίες με εθνικό φρόνημα.

Ο Όμιλός μας θα είναι στη διάθεσή σας για να στηρίξει με κάθε τρόπο το έργο σας.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Όμιλος επέλεξε για βράβευση τις ακόλουθες εκδηλώσεις.

Το πρώτο βραβείο απονέμεται στο σχολείο Ελληνική Παιδεία για την εκδήλωση – Αιγαίο Αγίων και Ηρώων.

Στην δεύτερη θέση ισοβάθμησαν τα ακόλουθα 5 σχολεία.

Γ’ Τάξη του 7ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης. Η εκδήλωση τιμά έναν σημαντικό Έλληνα, τον καθηγητή Παύλο Βρέλλη, για την δημιουργία του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων στα Ιωάννινα, που ζωντανεύει σημαντικές στιγμές του αγώνα του 1821.

3ο δημοτικό Αλεξανδρούπολης. Η εκδήλωση τιμά την Ελληνίδα ηρωίδα του 1821 Δόμνα Βισβίζη.

130ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Δημοτικό Σχολείο Περαχώρας Ε – ΣΤ.

21ο Γυμνάσιο Πατρών.

Επίσης ο Όμιλος απονέμει ειδικό βραβείο στο Ελληνικό σχολείο του Οντάριο, στον Καναδά για την αξιέπαινη προσπάθειά του να μεταδώσει και να διατηρήσει τις Ελληνικές παραδόσεις στους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό.

Τα παραπάνω σχολεία αυτά θα παραλάβουν ειδικό δίπλωμα και τα ακόλουθα βραβεία.

Έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μία ετήσια συνδρομή σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Χορηγοί των βραβείων είναι οι εταιρείες ΠΛΑΙΣΙΟ (www.plaisio.gr), WIND (www.wind.gr) και EUROPEAN DYNAMICS (www.eurodyn.com).

Τα βραβεία θα παραδοθούν κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου 2018.

Ο Όμιλος συγχαίρει τους νικητές και όλους όσους έλαβαν μέρος και αναμένει τις νέες συμμετοχές για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 2019, τις οποίες μπορείτε να υποβάλετε στην διεύθυνση email: info@apogonoi1821.gr μέχρι τις 30 Απριλίου 2019.

Με εκτίμηση

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου